Villa Euphoria

O lokaciji

Početna / O lokaciji

Područje Solina je smješteno u centralnom dijelu Srednje Dalmacije, 5 km sjeveroistočno od Splita. Prikladno je položeno na južne, osunčane padine Kozjaka (780 m) i zapadne obronke Mosora (1340 m), na području koje se proteže prema Kaštelima i Trogiru, odnosno Podstrani i Omišu te prema Splitu. Područje Solina uključuje područje centra Solina, Vranjica, Mravinaca, Kučina, Rupotine.

Klima: Solin se, kao i cijelo područje Srednje Dalmacije, odlikuje vrlo povoljnjim klimatskim značajkama. Posjeduje izrazitu sredozemnu klimu, s blagom, pretežno vlažnom zimom i suhim, vrućim i sunčanim ljetom.Na povoljnu klimu utječu i lokalni i periodični (sezonski) vjetrovi. Među njima najizrazitiji su lokalni vjetrovi jugo (jugoisočnjak) i bura (sjeveroistočnjak), koji pušu tijekom cijele godine, ali su ipak najizrazitiji zimi kad im je i najveće bioklimatsko djelovanje. U rano proljeće i ljeti najkarakterističniji sezonski vjetar je maestral (sjeverozapadnjak) koji ima značajno termoregulacijsko djelovanje, jer donosi pogodno osvježenje s mora. Godišnja količina oborina iznosi oko 800 mm, ali je povoljno raspoređena, tako da su proljeće i naročito ljeta uglavnom suha, a umjerene kiše padaju u jesen i zimi. Snijeg je rijetka pojava.

Položaj: 16,53 stupnja istočne zemljopisne dužine i 46,47 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine

Službene stranice grada Solina


Grad Split

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

https://visitsplit.com/hr/1416/grad-split

Korisni linkovi